Wat kost een ziek personeelslid?


CBS heeft aangetoond dat griepverschijnselen verreweg de grootste veroorzaker is van kortdurend verzuim. Gemiddeld is een medewerker met griepklachten na 3 dagen weer terug op kantoor.


Een griepgolf kan de veroorzaker van kortdurend verzuim zijn, maar een ziekmelding kan ook wijzen op een beginnende burn-out, lichamelijke klachten (rug-, nek- en schouderklachten) of gevoelens van onvrede op het werk.


Worden deze achterliggende problemen niet aangepakt dan kan een ogenschijnlijk kortdurende ziektemelding doorzetten naar langdurig verzuim. (Psychosociale) arbeidsbelasting is steeds vaker voorkomend in ons land en resulteert gemiddeld in een verzuim van 57 dagen. Onderin deze blog vindt u een illustratie van de meest voorkomende klachten bij ziekteverzuim.


Bedrijven met meer dan 100 man personeel maken zich het meest zorgen over het ziekteverzuim binnen het bedrijf. Terwijl langdurige afwezigheid van een personeelslid bij kleinere bedrijven (minder dan 15 werknemers) soms een nog grotere invloed heeft op de bedrijfscontinuïteit.


Maar wat kost een zieke werknemer voor het bedrijf?

TNO heeft berekent dat het doorbetalen van één ziek personeelslid gemiddeld €230,- per dag kost. In dit bedrag zijn de indirecte kosten nog niet eens meegerekend. Deze indirecte kosten bij langdurig ziekteverzuim en zijn bijvoorbeeld re-integratie kosten, of het zoeken en betalen van vervangend personeel. Wanneer we deze kosten meerekenen komen de verzuimkosten van één medewerker gemiddeld op meer dan €400,- per dag!


Wilt u weten wat ziekteverzuim aan extra kosten met zich meebrengt binnen uw organisatie?

Maak gebruik van deze calculator voor een indicatie: http://www.verzuimkosten.nl/


Bedrijfsmassage als middel tegen ziekteverzuim

Kortom, ziekteverzuim kan resulteren in een enorme kostenpost voor uw bedrijf.

Help verzuim door stress en lichamelijke klachten te voorkomen door uw personeel gezond en gelukkig te houden. Dit kunt u onder andere doen door het inzetten van bedrijfsmassages. Lees hier waarom.

Ook zijn bedrijfsmassages een tool om personeel tijdens een re-integratieproces weer prettig te laten voelen op de werkvloer.
Bronnen: Arboned, TNO, CBS

48 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven