Hoe herken je werkstress?

Bijgewerkt: 30 sep 2019

Gezonde werkdruk uit zich in alertheid en concentratie. U kunt snel schakelen, ziet verbanden en u bent actief aan het werk. U kunt het wellicht wat meer gaan transpireren en tijdelijk wat minder "gezellig" tegen uw collega's doen. Als de werkdruk afneemt, zult u merken dat deze gevoelens en symptomen afnemen. Op dit moment gaat uw lichaam in herstelmodus.


Bij werkstress krijgt uw lichaam geen tijd om te herstellen. U krijgt last van een onrustig gevoel en vermoeidheid steekt steeds vaker de kop op. Van de voorheen actieve, alerte en proactieve houding is weinig meer over. Het "tijdelijk wat minder gezellig" doen richting uw collega's veranderd in ronduit geïrriteerde gevoelens en reacties van uw kant. Uw lichaam begint ook tegen te stribbelen. Vage klachten, waarvan u de oorzaak niet direct kunt herleiden. Zoals hoofdpijn, maagklachten of een gespannen, pijnlijk gevoel in uw lichaam.


Als u het gevoel heeft niet te kunnen voldoen aan de eisen van uw werkzaamheden kan werkdruk na verloop van tijd veranderen in werkstress. U krijgt dan geen tijd om te herstellen en u heeft het gevoel dat u altijd paraat en op scherp moet staan. Dit put uw lichaam uit, en is voor niemand eeuwig vol te houden.


Omstandigheden in uw privéleven kunnen ook de oorzaak zijn. Op het werk zult u merken dat u daardoor veel meer prikkelbaar bent, en de verwachtingen met betrekking tot uw werkzaamheden al gauw teveel worden. Iedereen gaat anders om met stress. Het is algemeen bekend dat de één meer stressgevoel is dan de ander. Dit is niets om voor te schamen, dit is genetisch bepaald.


Een korte opsomming van mogelijke signalen die wijzen op (teveel) stress.

* Besluiteloos/onzeker

* Concentratieproblemen, vaker fouten maken

* Vergeetachtig, ongeïnteresseerd

* Geen prioriteiten meer kunnen stellen

* Prikkelbaar en neiging tot agressieve/boze uitingen

* Opgejaagd en/of last van stemmingswisselingen (meer huilen)

* Ongelukkig gevoel, niet meer kunnen genieten of ergens blij om zijn

* Duizelig, meer (willen) drinken / roken, ziek melden (en daarover schuldig voelen)

* Hoofdpijn, nek-, schouder-, rugpijn, darmklachten, hartkloppingen, veranderingen in gewicht


Heeft u last van meerdere bovenstaande gevoelens en gedrag en heeft u het gevoel dat u uzelf niet meer herkent? Dan is de kans aanwezig dat u last heeft van ernstige stressklachten. Praat met uw leidinggevende of breng een bezoek aan uw huisarts.


Onderzoek heeft uitgewezen dat ziekmeldingen veroorzaakt door stress het vaakst voorkomt onder werknemers van 35-44 jaar.


Als werkgever is het verstandig dat u de signalen van werkstress kunt herkennen, zodat u tijdig actie kunt ondernemen. Hierdoor voorkomt u langdurig ziekteverzuim, en laat u tevens zien betrokken te zijn bij het welzijn van uw personeel.


Wilt u gebruik maken van bedrijfsmassages om burn-out klachten binnen uw bedrijf te voorkomen of verminderen? Neem gerust contact met ons op, of reserveer via onze website.


12 keer bekeken0 reacties