De juiste werkhouding aan een bureau.

Bijgewerkt: 30 sep 2019


Een juiste werkhouding is in alle gevallen zeer belangrijk. Wanneer er repeterende handelingen worden gedaan is dit des te meer van belang. In deze blog hebben we het specifiek over de werkhouding achter de computer/aan het bureau. Dit helpt nek/schouder/rug klachten te reduceren en voorkomen.Een verkeerde houding kan zorgen voor RSI klachten. Dit zijn klachten van de spieren en gewrichten in de handen, armen, polsen, schouders en nek. Ook de gehele rug kan pijnlijk en stijf aan gaan voelen.
Een stoelmassage helpt deze klachten te voorkomen en te verlichten. Dit gebeurt al wanneer met enige regelmaat een korte massagebehandeling wordt uitgevoerd.

Spieren ontspannen en de doorbloeding wordt verbeterd. Knelpunten worden los gemasseerd en het effect is direct voelbaar. Dankzij een bedrijfsmassage zullen de RSI klachten dus minder voorkomen.


Maar minstens zo belangrijk is een juiste werkhouding. Op welke punten kunt u letten?


Houding armen en benen

De armen en benen zijn in een juiste positie wanneer de hoek 90 graden is. Om dit te realiseren kunt u de hoogte van de stoel aanpassen en weet u ook de juiste afstand van uw toetsenbord. Ook is het belangrijk dat u uw voeten aan de grond houdt.

Afstand beeldscherm:

Een uitgangspunt is om ongeveer 50 / 60 cm van het beeldscherm af te zitten. U kunt dit testen door uw arm te strekken vanaf uw zitplek. Dit zou de afstand tot uw beeldscherm moeten zijn.


Kijkhoogte beeldscherm:

De beste houding is wanneer het beeldscherm recht voor u staat. Uw hoofd zou in een zo min mogelijk gedraaide/gebogen houding moeten zijn. Een laptop kan het best op een laptopstandaard bevestigd worden, zodat u niet naar beneden kijkt.


Neem korte pauzes:

Het nemen van meerdere korte pauzes is beter dan een paar lange pauzes. Stelregel is om ongeveer 15 minuten rust te nemen als u 2 uur achter een computer werkt. Hieronder valt ook het halen van een kopje koffie en een gesprek met een collega bij het koffiezetapparaat. De werkhouding wordt op deze manier regelmatig afgewisseld.


Een stoelmassage is uiteraard een perfect tijdverdrijf tijdens een korte pauze! Deze vorm van bedrijfsmassage duurt gemiddeld 15 tot 20 minuten en is zeer gemakkelijk toepasbaar. De kleding kan aangehouden worden, en er komt geen massageolie aan te pas.


Gun uzelf en uw personeel een fijn rustmoment voor gezonde spieren, gewrichten en een algeheel beter welzijn.2 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven